Metkan videobloggausvinkit tutustuttavat yli 10-vuotiaat lapset ja nuoret oman elämänsä dokumentointiin. Vinkkejä seuraamalla nuoret oppivat kertomaan itselleen ajankohtaisesta mietteestä, toiveesta, unelmasta tai tunteesta.
Dokumentaatio tarkoittaa ympäröivän todellisuuden tallentamista. Metkan vinkkien avulla lasten ja nuorten on mahdollista kehittää omaa vapaamuotoista videotyöskentelyään kohti dokumentaarista kerrontaa. Dokumentti on elävä tapa välittää tunteita ja tietoa.
Kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO:n kanssa vuonna 2017. Vinkit ja vinkkivideot suunnitteli ja toteutti Helena Sorvali.
Tehtävä
Kuvaa vlogimuotoinen video, jossa dokumentoit omaa elämääsi tai jotain, mikä sinua mietityttää. Se voi olla ajatus, miete, toive, unelma tai tunne. Ideana on julkaista video, joten siitä voi olla oikeasti apua tai iloa jollekulle, samaa asiaa pohtivalle.
Dokumentaatio tarkoittaa ympäröivän todellisuuden tallentamista. Tarkoitus on siis kertoa jokin asia siitä, mitä omassa elämässäsi tai ympärilläsi tapahtuu. Tämä kerronta tapahtuu oman näkemyksesi mukaan eli sinulla on vapaat kädet toteutuksessa, mutta oma suhtautumisesi aiheeseen olisi hyvä tulla ilmi.
Dokumentaatio voi olla myös jonkun prosessin kuvaamista (esim. kasvin kasvaminen tai harrastuksessa edistyminen), niin että tuloksena syntyvä parin minuutin video onkin kooste pidemmän ajanjakson videoista.
Muista: Ideana ei ole kopioida tunnettuja tubettajia, kaupata mitään tuotetta tai saattaa ketään huonoon valoon. Kerro jostain, joka merkitsee sinulle jotakin! Älä pelkää epäonnistumista, tämä ei ole niin vakavaa.
Vinkki 1: Valitse aihe
Oman videon aihetta voi alkaa miettiä vaikkapa seuraavien kysymysten avulla:
- Mikä juuri sinun elämääsi koskettaa ja miksi?
- Mitä epäkohtia näet päivittäin?
- Mistä olet kiitollinen?
- Kuka on suosikki-ihmisesi / -eläimesi ja miksi?
- Mitä ilman et voisi elää?
Voit aloittaa myös niin, että kirjoitat paperille listan siitä, mitä olet päivän aikana tehnyt ja nähnyt. Viereen voit kirjoittaa, miltä nämä asiat sinusta tuntuivat. Näin voit kartoittaa sitä, mitkä asiat herättävät sinussa ajatuksia. Kun listasta nousee jokin asia esille, ryhdy syventämään sitä – mitä muuta tästä aiheesta tulee sinulle mieleen?
Malliksi voit tutustua erilaisiin vloggaajiin tai tubettajiin, mutta ideana ei ole kopioida muita vaan tehdä omanlainen ja itsensä näköinen tuotos, jossa on mukana oikeita fiiliksiäsi! Voit ajatella kameraa ikään kuin päiväkirjana, jolle kerrot jostakin sinulle tärkeästä.
Vinkki 2: Mieti näkökulma
Kaikista aiheista voi kertoa eri näkökulmista. Jos aiheesi on sinulle tunnilla sattunut kömmähdys, näkökulmasi voi olla henkilökohtainen: voit kertoa siitä, miltä tilanne sinusta tuntui. Voit myös ottaa luokkakaverisi näkökulman ja kertoa miten hän ehkä näki ja koki asian. Tai voit kertoa opettajan näkökulman aiheeseen.
Valitse, mistä näkökulmasta kerrot valitsemastasi aiheesta.
Vinkki 3: Suunnittele
Hyvä dokumentointi ei aina vaadi käsikirjoitusta, koska kaikkea ei voi eikä pidäkään suunnitella valmiiksi. Käsikirjoitus ja etukäteissuunnittelu auttaa kuitenkin hahmottamaan kokonaisuutta ja sitä, mitä oikein haluaakaan sanoa.
Kun olet keksinyt aiheen, mieti miten sitä lähestyt. Jos esimerkiksi haluat kertoa koulupäivän aikana tapahtuneesta tilanteesta, mieti miten. Onko videosi omaa suoraa kerrontaasi vai onko siinä mukana näyttelemistä, rekvisiittaa, muita henkilöitä tai erilaisia kohtauksia?
Oletko videolla paikallasi vai teetkö samalla jotain? Käveletkö? Istutko bussissa? Missä saisit aikaan oikeanlaisen tunnelman?
Vinkki 4: Etsi sopiva kuvausympäristö
Kuvata voi lähestulkoon missä vaan julkisessa tilassa. Kaupassa ei saa kuvata ilman lupaa eikä myöskään useimmissa kouluissa. Kuvausympäristönä voi toimia oma huone, piha tai joku itselle rakas paikka. Paikkaa voi myös lavastaa tai sinne voi tuoda rekvisiittaa.
Kuvauspaikka kertoo myös aina jotakin sinusta. Mieti millaisen viestin haluat tuoda esille ja miten kuvauspaikka vahvistaa tätä viestiä? Tähän löytyy erilaisia tapoja, voit esimerkiksi kertoa lumilautailureissusta, jolla meinasit jäätyä täysin ja kuvata tämän saunassa. On myös mahdollista rikkoa viestisi ja kuvauspaikan välistä yhteyttä: voithan kuvata itseäsi vessassa ja kertoa kuinka vihaat vessaselfieitä.
Kuvaaminen on yleisesti sallittua julkisilla paikoilla, mutta muista, että ketään ei saa kuvata ilman lupaa. Erityisesti kuvat, joissa jonkun kasvot ovat tunnistettavissa, ovat kyseenalaisia, jos lupaa ei ole ja jos kuvaa on pakko käyttää, pitäisi kasvot blurrata.
Vinkki 5: Huomioi ääni
Ammattilaiset käyttävät videoita kuvatessaan usein ulkoista mikrofonia, koska kameroiden (tai kännykän) sisäinen mikki ei ole aina riittävän hyvä. Ilman ulkoista mikkiä voi kuitenkin kuvata vlogi-tyyppisiä videoita vallan mainiosti, kunhan ottaa huomioon, ettei kuvauspaikalla ole taustahälyä. Kamera poimii pienetkin äänet mukaan, jolloin puheesta saattaa olla vaikea saada selvää.
ELI: Ei tuulinen paikka! Ei kovaääninen ihmisvilinä!
Kuvaaminen on hauskaa, kun pääsee vauhtiin. Rentoudu ja kokeile hullujakin ideoita!
Vinkki 6: Jälkikäsittele
Internet on pullollaan ilmaisia editointi(=muokkaus/leikkaus)ohjelmia. Usein myös tietokoneissa tai pädeissä on valmiiksi videoleikkaus-ohjelma (esim. iMovie), jolla voi helposti leikata videota ja liimata kuvia toisiinsa.
Jos editointi on vierasta, siihenkin löytyy ohjeistusta esim. YouTubesta vaikkapa hakusanoilla: ”editointi imovie” tai ”videon editointi”. Katso alta myös Metkan ohjeet videon editointiin iMoviella.
Ota huomioon, että editointia ei välttämättä tarvita, jos kuvaa videonsa yhdellä otolla (eli nauhoitus koko ajan käynnissä). Tällöin videoon saadaan myös aitoutta, siirtymähetkiä, ajatustaukoja jne. Hienon videon voi tehdä editoimatta sitä yhtään.
Vinkki 7: Julkaise
Jos kuvaat videosi kotona, muista vielä varmistaa huoltajaltasi, että se sopii myös hänelle (vaikka et häntä kuvaisikaan). Koti on yksityisaluetta ja kaikki eivät halua omaa kotiaan kuvattavan.
Jos haluat käyttää videollasi musiikkia, ole tarkkana tekijänoikeusasioiden kanssa. Esimerkiksi täältä http://creativecommons.fi/ löydät lisätietoa tekijänoikeuksista. Avoimen sisällön käyttäminen on sallittua mihin tahansa tuotokseen, mutta silloinkin on kohteliasta ilmoittaa tekijän nimi lopputeksteissä. Kun julkaisee sisältöä esim. Youtubessa, pitää olla oikeudet julkaista kaikki materiaali, mitä videolla käytetään.
Ennen kuin painat enteriä, tarkista vielä, että olet ottanut kaiken huomioon!
Avainsanat
Katso myös
Tuntisuunnitelma
Kohti elokuvaa
Yksinkertaisille elokuvaharjoituksille ja opetusvideoille on aina käyttöä. Nämä harjoitukset ovat sovellettavissa sopiviksi eri ikäisille.
Opetusvideo
Videon editointi iMoviella
Tutorial ohjeistaa miten voit hyödyntää iMovie-sovellusta videoiden jälkikäsittelyssä. Videon kesto 6:51 min.
Tuntisuunnitelma
Animaatioharjoituksia
Animaation tekeminen sopii melkein kaikenikäisille ja opettaa paljon taiteen tekemisestä ja kokemisesta.
Opetusvideo
Animaation tekeminen Stop Motion Studiolla
Animaation avulla on mielekästä havainnollistaa asioita ja luoda uusia tapoja rikastuttaa oppisisältöjä.
Tuntisuunnitelma
Pala-animaatio
Pala-animaatio on kuin virtuaalinen paperinukkeleikki, jossa pahvista leikatut hahmot heräävät eloon ruudulla stop motion -animaatiossa.
Opetusvideo
Piirrä ja kerro -video
Tutorial ohjaa piirrosvideon tekemisessä. Videon kesto 4:25 min.
Tuntisuunnitelma
Kehon kieputin
Työpajassa tutustutaan animaation teon perusteisiin piksallaation keinoin. Piksallaatio on stop motion animaation muoto, jossa omaa kehoa liikutellaan nuken tavoin. Tuloksena on omituinen, nykivän liikkeen animaatio.
Tuntisuunnitelma
Kohti elokuvaa
Yksinkertaisille elokuvaharjoituksille ja opetusvideoille on aina käyttöä. Nämä harjoitukset ovat sovellettavissa sopiviksi eri ikäisille.
Tuntisuunnitelma
Ajaton tarina
Ajaton tarina -mediatyöpajat tukevat lasten oman äänen kuulumista ja rohkaisevat heitä vaikuttamaan oman elinpiirinsä asioihin.