Toiminta

Metka edistää käytännön mediakasvatustyötä ja tukee lasten ja nuorten omaa audiovisuaalista kulttuuria sekä järjestää mediakasvatuksellisia tapahtumia lapsille, nuorille, ammattikasvattajille ja huoltajille.

Mediakasvatuskeskus Metka on valtakunnallinen mediakasvatusjärjestö, jonka toiminnan keskiössä ovat lapset, nuoret, kasvatustyötä tekevät aikuiset sekä vanhemmat.

Metka järjestää työpajoja, koulutuksia, seminaareja sekä jakaa tietoa mediakasvatuksesta. Meille tärkeintä on aktiivisen roolin vahvistaminen median käyttäjänä ja tuottajana. Metkan tapahtumissa oppiminen tapahtuu itse tekemisen, oivaltamisen ja elämyksellisyyden kautta.

Toimintaamme tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Toiminnan tavoitteet

Metka edustaa käytännön toiminnallista mediakasvatusta ja tukee toiminnallaan lapsen kasvua ja aktiviista toimijuutta median parissa. Metka haluaa nostaa esiin lasten ja nuorten mediakulttuuria ja mediatuottamista.

Metkan koulutuksissa ja seminaareissa aikuiset saavat ajankohtaista tietoa mediakasvatuksesta ja oppivat uusia mediakasvatuksen menetelmiä. Koulutuksia järjestetään opettajille, kirjastoalan ammattilaisille, nuorisotyöntekijöille ja muille kasvatusalan ammattilaisille sekä vanhemmille.

Lasten ja nuorten mediakasvatuksellisissa työpajoissa tuetaan lapsen kasvua ja mediataitoja aktiivisen osallistumisen ja tekemisen kautta. Minun Elokuvani -tapahtumassa alle 29-vuotiaat elokuvantekijät saavat palautetta elokuvistaan sekä esitysfoorumin omille tuotoksilleen.

Metkan toimintaan kuuluvat myös erilaiset hankkeet, joissa joko tehdään käytännön mediakasvatustyötä tai kehitetään ja tutkitaan uusia teknologioita ja toimintamalleja mediakasvatuksen työvälineiksi.

Tutustu Metkan hankkeisiin täältä.

Tapahtumat

Minun elokuvani

Lapsille ja nuorille suunnattu Minun elokuvani -tapahtuma järjestettiin vuonna 2019 jo 31. kerran. Tapahtuma on valtakunnallinen lasten ja nuorten omaa audiovisuaalista kulttuuria edistävä elokuvafestivaali.

Minun elokuvani -tapahtuma nostaa valokeilaan lasten ja nuorten omat elokuvat, joiden kirjo vaihtelee aloittelijoiden teoksista lähes ammattilaistasoisiin elokuviin. Festivaalin näytöksissä elokuva-alan ammattilaiset antavat kirjallista ja suullista palautetta lasten ja nuorten omille elokuville.

Vuosien varrella Minun elokuvani -tapahtumaan ovat lähettäneet elokuviaan  tuhannet nuoret tekijät, joista osa toimii nykyisin elokuva-alan ammatilaisina.

Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 8.5.2021. Kirjallista palautetta tarjotaan ympäri vuoden!

Lisätietoja tapahtumasta: minunelokuvani.fi

Northern Script

Yhteispohjoismainen Northern Sript -käsikirjoituskilpailu on avoin kaikille 18–25 -vuotiaille käsikirjoittamisesta kiinnostuneille suomalaisille, norjalaisille ja ruotsalaisille.

Kilpailun finaaliin valitaan kaksi parasta käsikirjoitusta joka maasta. Finalistit pääsevät työstämään käsikirjoituksiaan yhdessä ammattilaistutoreiden kanssa.

Lisätietoa tapahtumasta: nosi.fi

Oivallus-seminaari

Ison Pajan seminaari ehti koota mediakasvatuksesta kiinnostuneita opettajia sekä kirjasto- ja nuorisotyöntekijöitä Helsinkiin joka syksy jo vuodesta 1999. Vuonna 2019 20-vuotias seminaari koki muodonmuutoksen muuttuen Oivallus-seminaariksi. Samalla seminaari muuttui maksuttomaksi. Seminaari tavoittaa kasvatusalalla työskentelevät ja kannustaa kaikkia ottamaan mediakasvatuksen osaksi omaa työtään.

Oivallus-seminaareja järjestetään yhteistyössä Aluehallintovirastojen, Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin, Helmet-kirjastojen, Innokas-verkoston ja Suomen luokanopettajat ry:n kanssa.

Hanketoiminta

Tutustu Metkan hankkeisiin täältä.