Toiminta

Mediametka ry edistää käytännön mediakasvatustyötä ja tukee eri-ikäisten omaa audiovisuaalista kulttuuria sekä järjestää mediakasvatuksellisia tapahtumia lapsille, nuorille, ammattikasvattajille ja huoltajille.

Mediametka ry valtakunnallinen käytännön mediakasvatusta edistävä asiantuntijajärjestö, joka tuottaa tapahtumia, seminaareja, työpajoja ja oppimateriaaleja eri-ikäisten mediakasvatuksen edistämisen tueksi. 

Elokuvataiteen ja audiovisuaalisen kulttuurin edistämisen toimialalla toteutamme erityistä tehtävää Suomessa ja mahdollistamme lasten, nuorten ja aikuisten kohtaamisen av-alan ammattilaisten kanssa sekä pedagogisen käytännön mediakasvatuksen kehittämistyön. Tuemme kaikenikäisten toimijuutta median parissa ja nostamme esiin mediakulttuurin mahdollisuudet uusien asioiden oppimisen tukena elämänkaaren eri vaiheissa.  Menetelmiä ovat tutkiva oppiminen, tekemällä oppiminen ja yhteistoiminnallisuus.

Toimintaamme tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Edustamme käytännön toiminnallista mediakasvatusta

Toiminnallinen mediakasvatus edistää yksilön tietoista median käyttöä, aktiivista toimijuutta ja medialukutaitoa.

Koulukset ovat kiinni ajassa

Mediametkan koulutuksissa ja seminaareissa aikuiset saavat ajankohtaista tietoa mediakasvatuksesta ja oppivat uusia mediakasvatuksen menetelmiä. Koulutuksia järjestetään opettajille, kirjastoalan ammattilaisille, nuorisotyöntekijöille ja muille kasvatusalan ammattilaisille sekä huoltajille.

Tapahtumat

Minun elokuvani

Lapsille ja nuorille suunnattu Minun elokuvani -tapahtuma järjestetään vuonna 2022 jo 32. kerran. Tapahtuma on valtakunnallinen lasten ja nuorten omaa audiovisuaalista kulttuuria edistävä elokuvafestivaali.

Minun elokuvani -tapahtuma nostaa valokeilaan lasten ja nuorten omat elokuvat, joiden kirjo vaihtelee aloittelijoiden teoksista lähes ammattilaistasoisiin elokuviin. Festivaalin näytöksissä elokuva-alan ammattilaiset keskustelevat yhdessä lasten ja nuorten kanssa elokuvista ja niiden tekemisestä.

Vuosien varrella Minun elokuvani -tapahtumaan ovat lähettäneet elokuviaan  tuhannet nuoret tekijät, joista osa toimii nykyisin elokuva-alan ammatilaisina.

Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 28.5.2022.

Lisätietoja tapahtumasta: minunelokuvani.fi

Northern Script

Yhteispohjoismainen Northern Sript -käsikirjoituskilpailu on avoin kaikille 18–25 -vuotiaille käsikirjoittamisesta kiinnostuneille suomalaisille, norjalaisille ja ruotsalaisille.

Kilpailun finaaliin valitaan kaksi parasta käsikirjoitusta joka maasta. Finalistit pääsevät työstämään käsikirjoituksiaan yhdessä ammattilaistutoreiden kanssa.

Lisätietoa tapahtumasta: nosi.fi

Oivallus-seminaari

Ison Pajan seminaari ehti koota mediakasvatuksesta kiinnostuneita opettajia sekä kirjasto- ja nuorisotyöntekijöitä Helsinkiin joka syksy jo vuodesta 1999. Vuonna 2019 20-vuotias seminaari koki muodonmuutoksen muuttuen Oivallus-seminaariksi. Samalla seminaari muuttui maksuttomaksi. Seminaari tavoittaa kasvatusalalla työskentelevät ja kannustaa kaikkia ottamaan mediakasvatuksen osaksi omaa työtään.

Oivallus-seminaareja järjestetään yhteistyössä Aluehallintovirastojen, Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin, Helmet-kirjastojen, Innokas-verkoston ja Suomen luokanopettajat ry:n kanssa.

Vuoden 2021 Oivallus-seminaariin tuotettu materiaali on saatavilla Helmet.fi – sivustolta:

Hanketoiminta

Erilaiset hankkeet vahvistavat toiminnan Metkan toimintaan kuuluvat myös erilaiset hankkeet, joissa joko tehdään käytännön mediakasvatustyötä tai kehitetään ja tutkitaan uusia teknologioita ja toimintamalleja mediakasvatuksen työvälineiksi.

Tutustu Metkan hankkeisiin täältä.