Pala-animaatio on paperinukkeleikkiä: oma hahmo luodaan pahvista ja paperista, ja askarrellaan mieleiseksi. Seikkaileeko teidän animaatiossa omalaatuinen tiedemies, vai teettekö kenties pahveista omakuvat? Stop motion -animaatiossa hahmoa liikutellaan pienin liikkein ja jokaisen liikkeen välissä otetaan valokuva. Peräkkäin otetut kuvat heräävät henkiin.
Tarvittaessa tehtävän voi suorittaa kokonaisuudessaan myös tablet-laitteen Stop Motion Studio -sovelluksella (vaatii maksullisen Pro-version).
Kesto: vähintään 90min
Kohderyhmä: sovellettavissa kaikenikäisille 4-vuotiaasta ylöspäin.
Teemat
- Animaatioelokuvat ja animoinnin perusteet
- Kädentaidot
- Mediakriittisyys ja monilukutaito
Tavoitteet
- Lapset tutustuvat animaatiotyöskentelyn perusteisiin
- Lasten itseilmaisun taidot ja luova toiminta kehittyvät
- Lapset harjoittelevat luovaa tarinankerrontaa
Tila ja välineet
- Tablet-laitteita, joissa Stop Motion Studio -sovellus
- Pahvia, tusseja, sinitarraa sekä mahdollisia muita askartelutarvikkeita hahmojen luomista varten
Työpajan kulku
Oppilaat suunnittelevat ja toteuttavat animaation pienryhmissä. Katsokaa alkuun yhdessä lyhyt video siitä, mitä stop motion -animaatio oikeastaan on:
Animaation tarina 15 minuuttia
Animaation tarina voi olla lyhyt kaverikuva hahmoista tanssimassa tai juonellinen kertomus riippuen työpajaan osallistuvien iästä ja käytettävissä olevasta ajasta. Työskentelyn voi myös aloittaa hahmoista, jolloin tarina syntyy olemassa olevien hahmojen pohjalta: tämä voi toimia erityisesti päiväkoti-ikäisten töissä. Jos hahmot tehdään vasta juonen jälkeen, voi tarinana toimia vaikkapa jokin klassikkosatu.
Vinkki: Ideoinnin apuna voi esimerkiksi käyttää myös ideapuuta, jossa oksilla on kategorioita kuten hahmot, paikka, tapahtumat ja tunnetilat. Pienryhmän jäsenet laittavat ideoitaan post it -lapuilla kategorioiden alle, josta lopuksi valitsevat yhdessä sopivimmat ainekset animaation tekoon.
Stop motion animaation teko vaatii oman aikansa, koska lyhytkin video vaatii kymmeniä, jollei satoja kuvia. Kannattaa siis miettiä tarinat niin, ettei niihin välttämättä tarvita puhetta. Erilaiset puhe- ja ajatuskuplat sekä äänitehosteet sen sijaan toimivat pala-animaatiossa mainiosti. Animaation taustalla oleva puhe tulee tekstittää.
Apuna animaation tarinan suunnittelussa voi käyttää kuvakäsikirjotuspohjaa.
Hahmot ja tausta 30 minuuttia
Pala-animaation hahmot leikataan pahvista irto-osina: ihmisellä on irtokädet, pää ja jalat, joiden avulla hahmon saa liikkeelle. Myös erilaiset silmät antavat mahdollisuuksia tarinankerrontaan ilmeiden vaihtelun myötä. Hahmojen kokoon on hyvä kiinnittää huomiota: liian pieniä hahmoja on hankala liikuttaa. Kiinnittäkää raajat sinitarralla kiinni toisiinsa.
Pala-animaatiohahmot voivat seikkailla erilaisissa taustoissa: itse tehdyissä piirroksissa, valokuvassa tai pelkällä pahvilla, jonka senkin voi muuntaa vaikka merenpohjaksi, jos käytössänne on jokin maksullinen green screen -ohjelma.
Stop Motion Studio -sovelluksella tehtynä taustat, hahmot ja naamat voidaan luoda, muokata ja animoida sovelluksessa.
Kuvauspaikan pystytys ja valaistus 5 minuuttia
Stop motion -animaatiossa on tärkeää, ettei kamera liiku kuvaamisen aikana. Siksi kuvauspaikalla on väliä. Valitkaa kuvauspaikaksi rauhallinen paikka, ja kiinnittäkää iPad kiinni kameranjalustaan. Jos kameranjalustaa ei ole käytettävissä, voi tabletin laittaa paikoilleen esimerkiksi teippaamalla sen tuoliin.
Pala-animaation voi tehdä lattialla tai seinällä, jolloin kaikki hahmot ovat kiinni sinitarran varassa. Keinovalo on kuvatessa muuttuvaista luonnonvaloa parempi, joten miettikää, missä kuvaaminen onnistuu hyvässä, kirkkaassa valaistuksessa. Myös lisävaloja voi käyttää, jos siihen on mahdollisuus.
Kuvaaminen 40 minuuttia
Stop motion animaatio syntyy, kun hahmoa liikutellaan muutama milli tai sentti kerrallaan. Seuraavasta videosta ohjeet animaation tekoon Stop Motion Studiolla:
Tekstiä on päivittänyt Markus Kämäräinen vuonna 2022.
Avainsanat
Katso myös
Tuntisuunnitelma
Animaatioharjoituksia
Animaation tekeminen sopii melkein kaikenikäisille ja opettaa paljon taiteen tekemisestä ja kokemisesta.
Tuntisuunnitelma
Valograffiti
Valograffiti on valokuva, johon on pitkällä valotusajalla tallennettu valoilla tehty kuvio. Näillä ohjeilla teet oman valograffitin.
Tuntisuunnitelma
Tutkimusretki aikakauslehteen
Aikakauslehtiä tutkimalla pienikin lapsi oppii ymmärtämään mediaympäristön visuaalisuutta. Tehtävät soveltuvat alle 8-vuotiaille.