Pelilaitteet
Pelit
Tuntisuunnitelma
4–6-vuotiaat7–9-vuotiaat
Itsestä huolehtiminenTieto- ja viestintäteknologia
KuvataideTietotekniikka
TabletÄlypuhelimetTietokone

Pelittää!

Tehtävässä tutustutaan erilaisiin peleihin ja pohditaan ikärajoja.

Kohderyhmä: 5-7 vuotiaat

Ryhmäkoko: enintään 10

Kesto: 30-45 minuuttia

Tavoite:

  • Tutustutaan erilaisiin peleihin ja pohditaan, mikä pelaamisessa innostaa
  • Tutustutaan pelien ikärajoihin

Välineet

  • erilaisia pelejä ja pelilaitteita: lauta- ja korttipelejä, tablet, kännykkä, konsolipelien ohjaimia

Keskustellaan pelaamisesta

Ohjaaja kysyy, missä kaikkialla ja miten voi pelata pelejä. Pohditaan yhdessä erilaisia pelejä ja erilaisia tapoja pelata: tietokonepeli, kännykkäpeli, konsolipeli, lautapeli, korttipeli, peliautomaatti, pelaaminen yksin, kaksin, ryhmässä tai verkossa isossa joukossa. Ohjaaja konkretisoi luetteloa näyttämällä erilaisia pelivälineitä ja pelejä.

Luokitellaan erilaisia pelejä

Ohjaaja kyselee, millaisia pelejä lapset tuntevat ja pelaavat, ja kertoo, että eri pelit on tarkoitettu eri ikäisille. Mietitään yhdessä erilaisia pelejä: seikkailupeli, roolipeli, autopeli ja niin edelleen. Mietitään, minkä ikäisille ne on tarkoitettu.

Ohjaaja kertoo pelien ikärajoista ja näyttää peleistä ikärajamerkintöjä. Ikärajamerkinnät löytyvät PEGI-sivustolta. Ikärajoihin ja sisältösymboleihin kannattaa myös tutustua tuomalla paikalle lapsille tuttuja konsolipelejä ja tarkastelemalla niitä.

Mobiilipeleissä ei PEGI-luokituksia ole. Niistä voi keskustella, millaisia pelejä lapset pelaavat, ja mistä tietää, että peli on tarkoitettu lapsille?

Millaisia pelikokemuksia sinulla on?

Keskustellaan yhdessä, mikä pelaamisessa on hauskaa, voiko siitä oppia jotakin ja onko pelaamisessa jokin asia pelottavaa. Millainen olo on pelatessa, entä sen jälkeen? Pelaavatko lapset illalla? Näkeekö joku peleistä unia? Millaisia? Miksi ei kannata pelata liikaa?

Suunnitellaan oma pelimaisema

Piirretään ja suunnitellaan peli, jossa lapsi itse on sankari. Mikä olisi pelin paikka tai maisema? Mitä pelissä tapahtuisi?

Esitellään oma peli

Kerrotaan toisille itse suunnitellusta pelistä.

Tehtävä on julkaistu aikaisemmin teoksessa Mediametkaa 5 – Kirjasto kohtaa mediakulttuurin (2010).

Avainsanat

Digitaaliset pelitÄlypuhelinPelikulttuuriMediakasvatus

Katso myös

Pala-animaatio
ElokuvaValokuvat

Tuntisuunnitelma

Pala-animaatio

Pala-animaatio on kuin virtuaalinen paperinukkeleikki, jossa pahvista leikatut hahmot heräävät eloon ruudulla stop motion -animaatiossa.