Kohderyhmä: 5-7 vuotiaat
Ryhmäkoko: enintään 10
Kesto: 30-45 minuuttia
Tavoite:
- Tutustutaan erilaisiin peleihin ja pohditaan, mikä pelaamisessa innostaa
- Tutustutaan pelien ikärajoihin
Välineet
- erilaisia pelejä ja pelilaitteita: lauta- ja korttipelejä, tablet, kännykkä, konsolipelien ohjaimia
Keskustellaan pelaamisesta
Ohjaaja kysyy, missä kaikkialla ja miten voi pelata pelejä. Pohditaan yhdessä erilaisia pelejä ja erilaisia tapoja pelata: tietokonepeli, kännykkäpeli, konsolipeli, lautapeli, korttipeli, peliautomaatti, pelaaminen yksin, kaksin, ryhmässä tai verkossa isossa joukossa. Ohjaaja konkretisoi luetteloa näyttämällä erilaisia pelivälineitä ja pelejä.
Luokitellaan erilaisia pelejä
Ohjaaja kyselee, millaisia pelejä lapset tuntevat ja pelaavat, ja kertoo, että eri pelit on tarkoitettu eri ikäisille. Mietitään yhdessä erilaisia pelejä: seikkailupeli, roolipeli, autopeli ja niin edelleen. Mietitään, minkä ikäisille ne on tarkoitettu.
Ohjaaja kertoo pelien ikärajoista ja näyttää peleistä ikärajamerkintöjä. Ikärajamerkinnät löytyvät PEGI-sivustolta. Ikärajoihin ja sisältösymboleihin kannattaa myös tutustua tuomalla paikalle lapsille tuttuja konsolipelejä ja tarkastelemalla niitä.
Mobiilipeleissä ei PEGI-luokituksia ole. Niistä voi keskustella, millaisia pelejä lapset pelaavat, ja mistä tietää, että peli on tarkoitettu lapsille?
Millaisia pelikokemuksia sinulla on?
Keskustellaan yhdessä, mikä pelaamisessa on hauskaa, voiko siitä oppia jotakin ja onko pelaamisessa jokin asia pelottavaa. Millainen olo on pelatessa, entä sen jälkeen? Pelaavatko lapset illalla? Näkeekö joku peleistä unia? Millaisia? Miksi ei kannata pelata liikaa?
Suunnitellaan oma pelimaisema
Piirretään ja suunnitellaan peli, jossa lapsi itse on sankari. Mikä olisi pelin paikka tai maisema? Mitä pelissä tapahtuisi?
Esitellään oma peli
Kerrotaan toisille itse suunnitellusta pelistä.
Tehtävä on julkaistu aikaisemmin teoksessa Mediametkaa 5 – Kirjasto kohtaa mediakulttuurin (2010).
Avainsanat
Katso myös
Tuntisuunnitelma
Akun ilmeet
Tässä tehtävässä pohditaan tunteiden ilmaisua ja kehollisuutta Aku Ankka -sarjakuvan avulla.
Tuntisuunnitelma
Pala-animaatio
Pala-animaatio on kuin virtuaalinen paperinukkeleikki, jossa pahvista leikatut hahmot heräävät eloon ruudulla stop motion -animaatiossa.
Tuntisuunnitelma
Ääni lehden kuvalle
Tässä tehtävässä tutustutaan aikakauslehtien kuviin tai sarjakuvaan pohtimalla, miltä kuva kuulostaa?