JournalismiÄäni
Tuntisuunnitelma
4–6-vuotiaat
AjatteluMonilukutaitoOsallistuminen
AikakauslehtiAskarteluvälineet

Ääni lehden kuvalle

Tässä tehtävässä tutustutaan aikakauslehtien kuviin tai sarjakuvaan pohtimalla, miltä kuva kuulostaa? Lisäksi tehtävässä käsitellään kuulovammaisuutta ja mietitään, miten kuvaa voisi havainnoida muilla aisteilla?

Kohderyhmä: 3-6-vuotiaat

Kesto: 45 minuuttia

Ryhmäkoko: 3-5 lasta

Tavoitteet:

  • Aikakauslehtiin tutustuminen
  • Kuvanlukutaidon kehittäminen
  • Äänimaailman suunnittelu

Välineet:

  • (Lasten) aikakauslehti
  • välineitä äänimaailman luomiseen: esimerkiksi lusikoita, purkkeja, kyniä, helistimiä.

Keskitytään ääniin

Ohjaaja pyytää ryhmää olemaan ihan hiljaa ja kuuntelemaan, minkälaisia ääniä kirjastossa tai päiväkodissa kuuluu. Pohditaan myös sitä, minkälaisia ääniä kuuluu kotona keittiössä tai ulkona leikkipuistossa tai kadulla.

Ohjaaja kertoo ryhmälle, että toiset ihmiset kuulevat heikosti tai eivät lainkaan. He käyttävät kuulolaitteita tai muita aisteja kuulon puuttuessa.

Kuvan valinta ja siihen tutustuminen

Ryhmä etsii ohjaajan johdolla lehdestä kuvan, johon ryhmä suunnittelee äänimaailman. Keskustellaan yhdessä kuvasta: keitä tai mitä kuvassa on? Millainen tunnelma kuvassa on, onko se iloinen, surullinen, kesäinen?
Kuva voi olla myös sarjakuva.

Äänimaailman suunnitteleminen

Mietitään yhdessä, minkälaisia ääniä tarinassa voisi olla. Ohjaaja jakaa lapsille erilaisia välineitä äänten tuottamiseen ja yhdessä kokeillaan, minkälaisia ääniä saadaan aikaiseksi. Jos valittu kuva on sarjakuva, ohjaaja voi lukea sarjakuvan uudelleen, ja nyt lapset voivat elävöittää tarinaa äänillä.

Kuva tuoksuu ja maistuu?

Kun äänitarina on kuultu, mietitään minkälaisia tuoksuja tai hajuja keittiössä tai kadulla leijailee sieraimiin. Minkälaisia tuoksuja tai hajuja valittuun kuvaan tai sarjakuvaan voisi liittyä? Mitä makuja kuvassa voisi olla?

Tehtävä on julkaistu aikaisemmin teoksessa Mediametkaa 5 – Kirjasto kohtaa mediakulttuurin (2010). Tehtävää on päivittänyt Markus Kämäräinen vuonna 2022.

Avainsanat

AikakauslehdetJournalismiKirjastoMonilukutaitoOsallisuusPäiväkotiÄäni

Katso myös

ElokuvaÄäni

Artikkeli

Äänitaide

Tämä oppimateriaali innostaa pohtimaan äänen merkitystä erilaisissa yhteyksissä ja kannustaa kokeilemaan oman äänitaiteen tekemistä.

ElokuvaVideo

Artikkeli

Videokerronnan uudet muodot

Elokuvissa käydään edelleen, vaikka teattereiden kuolemaa on ennustettu videonauhureiden keksimisestä lähtien. Elokuvateatterikokemukseen on satsattu valtavasti…