YouTube idealaarina ja video oppimisvälineenä

Videoiden teko on monelle lapselle ja nuorelle tänä päivänä yhä suositumpi harrastus ja monelle jopa luontevin ja omannäköisin tapa ilmaista itseään ja havainnoida erilaisia asioita ja ilmiöitä. Television sijasta lapset ja nuoret löytävät katsottavaa YouTubesta, Tiktokista, Instagramin stooreista ja muista sosiaalisen median kanavista.

Myös median kuluttajan rooli on muuttunut. Tubettajien videoiden kommenteissa ja monissa sosiaalisen median kanavissa kuluttaja pääsee mukaan vaikuttamaan videoiden sisältöihin, kommentoimaan ja joskus jopa esiintymään niissä. Videoiden kuvausvälineeksi riittävä älypuhelin löytyy jo lähes kaikkien koululaisten taskusta ja äppisovelluksena löytyy ilmaisia helppoja editointiohjelmia ladattavaksi. Videoiden tuottamiseen ei siis tarvitse enää kalliita teknisiä hankintoja tai sen ihmeempää digitaalista taituruutta, kuka tahansa voi pistää oman kanavan pystyyn ja alkaa tuottamaan sisältöä sinne omista kiinnostuksen kohteistaan.

Olen itse kiertänyt videopajojen pitämisen merkeissä ympäri Suomen kouluja lähes kolmen vuoden ajan, enkä ole vielä törmännyt lapsiin, joita ei videoiden teko olisi jollain tavalla kiinnostanut. Lähes jokainen löytää videonteosta jonkin “oman juttunsa”, oli se sitten animaatiovideoiden värkkääminen legohahmoilla, skeittausvideoiden kuvaaminen, pelivideoiden teko tai ylipäänsä tekninen kikkailu editoinnin ääressä. Videoiden tekeminen koulussa osana oppimista kehittää digitaitojen ohella myös asioiden havainnollistamisen taitoa, visuaalista silmää sekä yhteistyö-  ja medialukutaitoja. 

Internetin suosituin suoratoistopalvelu YouTube tarjoaa lähes rajattomine sisältöineen oivan idea – arkun videoiden teolle myös koulumaailmassa. YouTuben suositut formaatit, kuten esimerkiksi haaste -tai “Top 5 – faktaa” – videot sopivat monen aiheen käsittelyyn lapsia ja nuoria motivoivalla tavalla. Esittelen formaateista muutamia ja niiden tuomia ideoita alla tarkemmin. Haastevideot ovat pitäneet pintansa YouTubessa jo pitkään. Esimerkiksi fysiikan tai kemian tunneilla voi erilaisia ilmiöitä, kuten pintajännitystä, havainnollistaa haasteen ominaisuudessa vaikkapa erilaisten materiaalien välisen kellumishaasteen muodossa.

Kivan haastevideon voi tehdä Ystävänpäivänä pareittain siitä, kumpi keksii enemmän ystävyyteen liittyviä sanoja. Liikuntatunneilta saa näppärästi erilaisia pari- tai ryhmähaastetehtäviä kuvattavaksi ja kirjojen lukemiseen puolestaan saattaa joillekin löytyä uudenlaista motivaatiota kun tehtävän annoksi annetaankin lukuhaaste aikarajan ja kirjojen määrän suhteen.

YouTubessa aiheesta kun aiheesta tehdyt “Top 5 amazing facts” tai “Did you know? “- tyyppiset listaukset sopivat hyvin reaaliaineiden faktojen havainnointiin. Esimerkiksi maantiedossa Pohjoismaat- jaksolla voisi tehtävänantona olla esitellä 5 kiinnostavaa faktaa Norjasta. Jo tietojen etsintävaiheessa täytyy perustella ja miettiä faktojen kiinnostavuutta, havainnolistettavuutta ja ylipäänsä työstää aihetta enemmän kun vaikkapa pelkästään kopioimalla wikipediasta faktat paperille. Tällaisen työstämisen jälkeen opeteltavat asiat jäävät luultavasti myös tehokkaammin muistiin. 

Työvaiheiden eli erilaisten prosessien kuvaus ja dokumentoiminen kuuluu mm. käsitöissä ja kuvaamataidossa opetussuunnitelmaan yhtenä osa -alueena. Tähän sopivat “Do It Yourself” – eli DIY- videot sekä erilaiset tutorial – videot erittäin hyvin. Esimerkiksi “Näin askartelet ovikranssin” – videon teossa tulee itse kerrattua omat työvaiheet ja samalla tuotettua oppimismateriaalia muille.

Tällaisen videon koostamisessa täytyy myös käyttää omaa taiteellista silmää ja luovuutta, jotta työvaiheet saa koostettua lyhyeen, visuaaliseen ja informatiiviseen pakettiin. Tutorial – videoiden suureen kaartiin kuuluvat myös “Näin opit piirtämään..”- videot, joita lähes aina omissa koulutuksissani joku luokasta haluaa tehdä. Esimerkiksi Pohjoismaat – jaksolla eräs oppilas teki tutorial – videon islanninhevosen piirtämisestä ja sisällytti tähän videoon myös faktoja itse eläimestä ja Islannista. 

Haastattelut, gallupit, uutisjutut- ja studiot toimivat myös hyvin esimerkiksi reaaliaineiden faktojen esittämisessä. Haastatteluun voi ottaa vaikkapa “Julius Caesarin” ja sisällyttää haastattelun kysymyksiin ja vastauksiin oikeita faktoja Caesarin elämästä. Tällaiseen jonkin hahmon faktojen kuvaamiseen sopii hyvin myös tubettajien keskuudessa suosittu “Myday” – video, jossa vaikkapa jonkin eläimen, kirjallisuushahmon tai Leonardo DaVincin elämää seurataan yhden päivän ajan näytellen hahmot joko itse tai vaikkapa animaation keinoin tehtynä.

Pohtivaan keskusteluun esimerkiksi moraalisista kysymyksistä virittelee myös “Would you rather” – formaatti, jossa pari saa eteensä kaksi haastavaa vaihtoehtoa, joista toinen pitää valita ja perustella valintansa kameralle.

“What’s in my bag” ja “Unboxing” – videoissa nostetaan laukuista ja laatikoista esiin erilaisia tuotteita, joita esitellään kameralle. Nämä kuuluvat usein vahvasti tubettajien kaupallisiin yhteistöihin, mutta itse formaattina sopii hyvin vaikkapa kielten opiskeluun. Esimerkiksi Englannin tunnilla voi kuvata omasta repustaan löytyviä koulutarvikkeita ja esitellä ne englanniksi kameralle. Tarinankerrontaa tukemaan voi laatikoihin myös lajitella valmiiksi tiettyihin aihepiireihin liittyviä kuvia ja esineitä, joista kertomalla saa jo pienen tarinan videolle. 

Animaatioiden maailmasta löytyy YouTubesta valtavasti esimerkkejä vaikkapa legoilla tehdyistä maailmanhistorian merkkiteoksista tai hellyttäviä tarinoita LPS – eli LIttle Pet Shop – hahmoilla esitettynä. Esimerkiksi kirjaesitelmiin saa uutta eloa kun Harry Potter liikkuukin kirjojen sivulla esittelemässä niitä animaatiohahmona tai Minecraft – lammas löytyykin selailemasta Minecraftiin liittyviä tietokirjoja. 

Pelimaailma on varsinkin pojille usein ensimmäinen kosketus YouTuben antiin ja moni aloitteleekin videontekoa kokeilemalla juuri oman pelivideon tekoa tai jopa pelaamisen striimaamista. Pitkään pinnalla olleen Minecraftin pelimaailman jonkin seikkailun tai rakennelman teon kuvaaminen ja siihen liittyvän tarinan ääneen kertominen saattaa olla jollekin oppilaalle se avain ja väylä tarinankerrontaan, mikä on paperin ja kynän kanssa uupunut.

YouTuben monipuoliseen maailmaan kannattaa itse tutustua rauhassa, käydä ennakkoluulottomasti klikkailemassa eri genrejen edustamia videoita ja suurentaa omaa tuttua kiinnostusten kenttää vähän laajemmalle. Ennenkaikkea kannattaa aktiivisesti kysellä lapsilta ja nuorilta heidän kiinnostustensa kohteita, sieltä uusimmat virtaukset saavat aina alkunsa!

Mervi Maatela, KM, luokanopettaja, Tube-ope, mediakasvattaja ja Metkan kouluttaja

Viimeisessä osassa 5 Johannes Repo ohjeistaa teknisesti videoiden tuottamiseen ohjevideoiden avulla