Lisätietoa hankkeesta

Hankkeen taustaa

Kysyntää erityisesti ikäihmisten viestinnällisiin työpajoihin (esimerkiksi erilaiset mediataidot mediakuvaston tulkinnasta moninaisen mediasisällön itsenäiseen tuottamiseen) on paljon, mutta tarjontaa vain vähän. Ylisukupolvinen luovuus -hankkeen keskiössä oli medialukutaidon geragogiikan ja mediapegagogiikan risteyskohta, jossa nuoret ammattilaiset (alle 29-vuotiaat) ja iäkkäät (yli 65-vuotiaat) kohtaavat työpajatoiminnan äärellä. Ylisukupolvinen luovuus -hankkeessa haettiin luonnollista kosketuspintaa kahden selkeästi erilaisen, mutta heterogeenisen ryhmän välillä.

Työpajat

Nuorille Ylisukupolvinen luovuus -hanke oli usein ensikosketus iäkkään kohderyhmän kanssa toteutettavaan aktiiviseen mediakasvatukseen. Iäkkäät saivat työpajoista monipuolista harrastus- ja virikepohjaa, jota jalkauttaa oman ryhmätoimintaan jatkossa. Hankkeen avulla ylisukupolvista mediakasvatusta voitiin jalkauttaa osaksi arkipäivän ohjaustoimintaa eri ammattialoilla ja kirjastoalan ammattilaisille. Työpajat mahdollistivat ja tukivat ikäihmisten itsenäistä, omaehtoista mediatoimijuutta.

Palautteet Mediametkan vetämistä koulutuksista

Pääosin Mediametkan omat työpajat ja hankkeen sisäiset koulutukset saivat kaikilta osallistujilta hyvää tai kiitettävää palautetta. Mediametkan vetämät työpajat otettiin positiivisesti vastaan, tehtävät koettiin mielekkäinä ja innostavina, koulutuksia suositeltaisiin ja henkilökuntaamme/kouluttajia pidettiin ammattitaitoisina.

Eniten hajontaa sukupolvien välille synnyttivät koulutusten innostavuus ja merkittävyys, sillä jonkin verran enemmän nuoret eivät välttämättä osanneet nähdä koulutuksen merkittävyyttä vaan antoivat arvion omasta kokemuksestaan tai näkökulmastaan pelkän työpajan ja sen tehtävien perusteella. Tällöin työpaja oli jäänyt heille vaisuksi kokemukseksi. Kuitenkin heidänkin kohdallaan ylisukupolvista kohtaamista, vuorovaikutusta ja ryhmätyötä kiiteltiin samalla tavoin kuin iäkkäiden viitekehyksessä. Mediametkan palautteissa kritisoitiin myös sitä, että aikaa oppimiselle oli jälleen kerran liian vähän.

Mediametkan vetämien koulusten ns. kouluarvosanaksi tuli 8 ½ (4,37/5).

Hanketta rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö vuosina 2023-2024.