TeknologiaValokuvatVideo
TuntisuunnitelmaOpetusvideo
KaikenikäisetIäkkäät
Osallistuminen
KameraTabletÄlypuhelimet

Elämänkaarivideo tutoriaalin avulla: tehtävä kirjastoille

Mediametkan kouluttaja Mervi Maatela on tehnyt helposti seurattavan ohjevideon, jossa neuvotaan, miten tehdään elämänkaarivideo valokuvista mobiililaitteella ja ilmaisella VN Video Editor -ohjelmalla. Tutoriaalin avulla voidaan toteuttaa työpaja, jonka osallistujat tekevät noin puolessatoissa tunnissa oman elämänkaarivideon mukana tuomistaan valokuvista. Ohjevideon pohjalta järjestettävä työpaja mahdollistaa oman elämän tai lapsuuden ja nuoruuden tärkeiden hetkien äärelle pysähtymisen, minkä kautta opitaan samalla videoleikkausohjelman käyttöä.

Tekijät: Mervi Maatela ja Mediametka

Kohderyhmä: Tehtävä sopii iäkkäiden kanssa työskenteleville ammattilaisille, esim. kirjastotyöntekijöille. 

Työpajan esittely

Osallistujat voivat tehdä videon yksin, mutta video voidaan tehdä myös parityönä niin, että kaksi elämäntarinaa nivotaan yhteen samassa videossa. Tämä luo mahdollisuuksia tutustumiseen ja elämänkokemusten jakamiseen. Työskentelyllä voidaan tuoda yhteen erilaisia käyttäjäryhmiä. Työpajan voi järjestää vaikka isovanhemmille ja jo teini-ikään ehtineille lapsenlapsille tai vasta aikuisiällä Suomeen muuttaneille ja täällä lapsuutensa asuneille suomalaisille. Työpaja on aloittelijaystävällinen, ja aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä tai editoinnista ei tarvita. 

Työpajan kesto 1 – 1,5 h

Tarvikkeet

Työpajatila, jossa on toimiva näyttö ja kaiuttimet sekä nettiyhteys.

Padeja tai osallistujien oma mobiililaite, jolle jo valmiiksi ladattu ja asennettu VN Video Editor -ohjelma. 

Valmistelut

Kun kohderyhmä tai -ryhmät on päätetty ja osallistujat löytyneet, heitä neuvotaan valmistautumaan pajaan seuraavasti:

Tuo mukanasi joko paperisena tai digitaalisena viisi kuvaa omasta lapsuudestasi ja nuoruudestasi (ikävuosilta 0 – 20). Kuvat voivat olla sekä mustavalkoisia että värikuvia. 

Mukaan tarvitset seuraavat kuvat:

1.        Vauvakuva

2.        Kuva itsestäsi alle kouluikäisenä 

3.        Koulukuva ala-asteikäisenä

4.        Rippikuva tai muu kuva teini-iästä 

5.        Ylioppilaskuva tai muu valmistujaiskuva, jossa olet nuori aikuinen

Jos tarjolla on padeja, joita voi käyttää, kerro siitä. Jos käytetään osallistujien omia mobiililaitteita, VN Video Editor -sovellus kannattaa pyytää lataamaan ja asentamaan laitteelle etukäteen, ennen työpajaa. Oman mobiililaitteen käyttö on sikäli suositeltavaa, että videon tekemistä ja muokkaamista voi halutessaan jatkaa kotona.

Ennen työpajaa sen vetäjän kannattaa katsoa ohjevideo läpi ja tehdä itse sen tahdissa yksi elämänkaarivideo, jotta tekniikka ja sovellus ovat hallussa työpajan koittaessa.

Työskentely työpajassa

Ohjevideossa näytetään vaihe vaiheelta, miten valokuvat saadaan videon muotoon ja miten niillä voi kertoa tarinan. Itse työpaja onnistuu katsomalla video vaihe vaiheelta läpi. 

Huom! Tauota video aina kunkin työvaiheen jälkeen ja tee työvaihe valmiiksi ennen kuin siirryt seuraavaan työvaiheeseen. Voit myös halutessasi kelata videota tietyn työvaiheen sisällä.

Työpajan lopuksi voi vielä kannustaa osallistujia jatkamaan kuvavideoiden tekemistä ja kokeilemaan samanlaista työskentelytapaa kuvien sijaan videoklipeillä. Tässä harjoiteltu leikkausohjelman peruskäyttö toimii aivan samalla tavalla niin videoita kuin kuviakin työstettäessä.

Avainsanat

Laaja-alainen osaaminenVuorovaikutustaidotYlisukupolvinen kohtaaminenYlisukupolvisuusMediataidotLuovuusAudiovisuaalinen kerrontaMediakasvatusOsallisuusOpetusvideo