Northern Script leiri 2022

Northern Scriptiläisten kotiinpaluusta on nyt kulunut kolmisen viikkoa. Heti ensimmäisenä iltana osallistujat alkoivat ystävystyä ja luoda yhteyttä erilaisten ryhmäpelien kautta. ’Ihmissusi’ pelistä tulikin lähes jokailtainen rituaali ryhmälle aina viimeiseen yhteiseen iltaan asti. Ensimmäisestä illasta asti leiri oli täynnä tarinankerrontaa, mielikuvitusta ja huumoria, ja leirin aikana hetket ilman hymyä, naurua ja aitoa iloa olivat harvassa alusta loppuun.

Tänä vuonna Northern Script teki yhteistyötä OSAO:n (Oulun Seudun Ammattiopisto) kanssa. Pohjoismaalaiset nuoret käsikirjoittivat ryhmissä kolme lyhytelokuvaa suomalaisen mentorinsa, Milla Tuokkolan avulla, jotka OSAO:n oppilaat tuottivat. Leirin alettua kirjoittajat ja OSAO:n nuoret pääsivät tapaamaan toisiaan ja näkemään koululla työstettävänä olevia elokuvia.

Leiri oli täynnä työpajoja, joissa opittiin tarinankerronnan ja hahmonluonnin teoriaa, sekä tehtiin käytännön harjoituksia palautteesta ja pitchaamisesta. Andrias Høgenni ja Kolbrún Anna Björnsdóttir toimivat työpajojen opettajina ja olivat matkan joka mutkassa avustamassa ja vastaamassa osallistujien kysymyksiin. Leirin lopussa jokainen osallistuja sai puolen tunnin henkilökohtaisen palautteen omasta käsikirjoituksestaan.

Northern Script pidetään vuosittain samaan aikaan Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin kanssa. Nuoret vietiin katsomaan kahta täyspitkää elokuvaa; Freeskate, ja Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka. Nuoret saunoivat elokuvien tekijöiden kanssa ja Freeskaten näytöksen jälkeen nuoret pääsivät esittämään kysymyksiä elokuvan ohjaajalta ja käsikirjoittajalta. Northern Scriptin osallistujat ja OSAO:n nuoret pääsivät viikon lopuksi teatteriin näkemään valmiit elokuvat, jotka leiriläiset kirjoittivat ryhmissä. Näytösten jälkeen kaikille osapuolille jaettiin diplomit, jotka toivottavasti avaavat jatkossa mahdollisuuksia TV- ja elokuva-alalla.

Viimeistä päivää leirillä kruunasivat loppujuhlat Northern Script finalisteille ja OSAO:n oppilaille. Juhlat pidettiin Turusen Sahalla, missä käsikirjoittajat olivat yöpyneet viikon ajan. Sama sali, joka oli toiminut koko viikon käsikirjoitusleirin työpajojen pitopaikkana, koristeltiin pohjoismaisten nuorten avulla juhlakuntoon. Viikon mittaan punotut ystävyydet tulivat päivänselviksi illan aikana. Vain aika kertoo mihin nämä käsikirjoittajat urallaan menevät ja minkälaisia yhteistoimintaa syntyy Northern Script 2022 ansiosta.

Kirjoittaja: Johanna Lappalainen, Northern Script 2022 tuottaja.

Northern Script 2022 on Suomen Kulttuuri- ja Opetusministeriön, Mediametka ry:n, Nordic Culture Pointin, ja Nordisk kulturfondin rahoittama, sekä Nordic Northern Script kumppanien avustama.

Lisätietoa leiristä ja siitä miten ensi vuoden Northern Script 2023 tapahtumaan voi osallistua osoitteessa www.nosi.fi