Mediametka juhlistaa Mediataitoviikkoa!

Mediametka viettää Mediataitoviikkoa! Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

Mediataitoviikkoa vietetään ympäri maata helmikuun toisella viikolla erilaisten kampanjoiden, tempausten ja toimintojen merkeissä. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, ja se suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kymmenien kansallisten organisaatioiden kanssa. Mediataitoviikko on myös osa kansainvälistä Safer Internet Day -kampanjaa.

Mediametka ehdottaa Mediataitoviikon aluksi kevyttä toiminnallista harjoitetta mediakasvatukseen ja mediataitoihin mediateemaisen tuolileikin avulla. Tehtävän ideana on tutustuttaa oppilaat mediaan ja oivaltaa, että mediaa on kaikkialla. Löydät tuolileikin ohjeistuksen tämän artikkelin lopusta.

Lisää valmiita tuntisuunnitelmia ja tehtäviä Mediataitoviikolle saat Mediametkan tuntisuunnitelmapaketista, joka on kehitetty suomalaisen opetussuunnitelman mukaisesti mediakasvatusopetuksen tarpeisiin suomalaisissa peruskouluissa.

Voit myös lukea Mediametkan disinformaatiokoulutuksista ja -työpajoista tämän vuoden Mediataitolehdestä.

Mediametka toivottaa kaikille mukavaa ja inspiroivaa mediantäyteistä Mediataitoviikkoa! ✨ #Mediataitoviikko

Lapset leikkivät tuolileikkiä
iStock.com / vgajic

Mediateemainen tuolileikki


Järjestä luokkahuoneen tuolit ympyrään ja pyydä oppilaita istumaan tuoliin. Yksi oppilas seisoo ympyrän keskellä ilman tuolia.

Keskellä oleva oppilas sanoo jonkin mediaan liittyvän lauseen, esim.:
Vaihda paikkaa, jos olet katsonut televisiota tänään. Tai vaihda paikkaa, jos sinulla on
iPad kotona.

Jokaisen, jonka kohdalla lause on totta, on noustava ylös ja löydettävä mahdollisimman nopeasti toinen tuoli, johon istua. Yksi oppilas jää aina keskelle ympyrää ja sanoo seuraavan mediaan liittyvän lauseen, jolloin kaikki taas vaihtavat paikkaa.

Pelin ajatuksena on käyttää lauseita, jotka liittyvät jotenkin mediaan. Oppilaat voivat keksiä ne itse, tai peliä voidaan helpottaa kirjoittamalla lauseet paperille ennen pelin alkua ja asettamalla ne ympyrän keskelle, josta ne voidaan lukea ääneen. Tehtävän ideana on tutustuttaa oppilaat mediaan ja oivaltaa, että mediaa on oikeasti kaikkialla. Hauskaa tuolileikkiä kaikille!