Notice: Undefined variable: class in /var/www/customers/mediametkafi/public_html/wp-content/themes/mediametka/header.php on line 25
class="page-template page-template-page page-template-page-php page page-id-9 page-parent">

Metkan järjestää toimintaa lapsille, nuorille, ammattikasvattajille ja vanhemmille. Meille tärkeintä on lasten ja nuorten aktiivisen roolin vahvistaminen median käyttäjinä ja tuottajina. Metkan toiminnassa oppiminen tapahtuu itse tekemisen, oivaltamisen ja elämyksellisyyden kautta.

Lasten ja nuorten työpajat tukevat kasvua ja oppimista aktiivisen osallistumisen ja oman tekijyyden kautta. Työskentelemme kaikissa työpajoissamme lapsi- ja ilmiölähtöisesti toiminnallisen mediakasvatuksen menetelmiä hyödyntäen. Työpajojen keskiössä ovat luovan ja tutkivan oppimisen prosessit.

Metkan työpajatoiminnan tavoitteena on edistää lasten ja nuorten mediataitoja ja audiovisuaalista kulttuuria sekä tarjota ammattilaisille uusia ideoita oman mediakasvatustyön tueksi.  Metka järjestää työpajoja myös yhteistyössä eri museoiden, organisaatioiden ja kulttuurilaitosten kanssa.

Metkan työpajojen sisältö ja kesto räätälöidään yhteistyössä tilaajan kanssa. Työpajoissa huomioidaan laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet ja ne tukevat oppiaineiden välistä yhteistyötä. Työpajan lopputuotoksena voi syntyä esimerkiksi animaatio, jossa yhdistetään eri oppiaineiden tieto mediatuotokseksi.

Varaa lasten ja nuorten työpaja koululle, kirjastolle, nuorisotilalle tai museolle lähettämällä sähköpostia osoitteeseen maija.puska(a)mediametka.fi.

 

Vuoden 2018 työpajat

Animaatiopajat

Metka järjestää monenlaisia animaatiotyöpajoja eri kohderyhmille. Animaatiotekniikoina käytetään mm. piksillaatiota, pala-animaatiota ja savianimaatiota. Animaatioiden monipuoliset toteutustavat mahdollistaa eri teemojen ja tekniikoiden yhdistämisen. Animaatioita voidaan tehdä esimerkiksi piirtämällä, nukeilla, savella, muovailuvahalla, leluilla tai muilla esineillä, luonnonmateriaaleilla ja näyttelemällä.

Animaatiotyöpajat räätälöidään kohderyhmän tarpeiden, ikäryhmän ja koon mukaan. Metkan kouluttajilla on käytössään iPadeja isonkin ryhmän tarpeisiin.

 

Elokuvatyöpajat

Metka järjestää erilaisia elokuvatyöpajoja, joissa tehdään fiktiivisiä lyhytelokuvia. Elokuvatyöpajat voidaan toteuttaa usean työpajan kokonaisuuksina tai yksittäisinä työpajoina tilaajan tarpeiden mukaisesti.

 

Käsikirjoitustyöpaja

Käsikirjoitustyöpajassa kehitellään omalle lyhytelokuvalle tarina, jossa on selvä alku, keskikohta ja loppu. Lisäksi tarinaan mietitään mehevä ristiriita, joka tarinan aikana ratkaistaan. Käsikirjoituspaja on hyvä pohja esimerkiksi omalle elokuvaprojektille. Työpaja sopii alakoululaisista lähtien kaikille kiinnostuneille.

 

Kuvakäsikirjoituksen työpaja

Kuvakäsikirjoitus perustuu olemassa olevaan tarinaan, jossa elokuvan tapahtumat esitetään sarjakuvan tapaan. Kuvakäsikirjoituksen tehtävä on suunnitella tulevan elokuvan kuvaaminen – muun muassa kuvakoot, kuvakulmat ja kameraliikkeet.

Kuvakäsikirjoituksen avulla voidaan korostaa esimerkiksi elokuvan komediallisuutta tai hahmojen luonteenpiirteitä. Työpaja sopii alakoululaisista lähtien kaikille kiinnostuneille.

 

 

Lisätyn todellisuuden työpaja

Työpajassa tutustutaan lisätyn todellisuuden mahdollisuuksiin osana valittua teemaa. Työpajassa todellisuuden rajoja rikotaan tekemällä lyhyitä tehtäviä, joissa lisätty todellisuus toimii innostuksen, osallisuuden ja luovuuden herättäjänä. Työpaja on sovellettavissa eri ikäryhmille.

 

Mainonnan lukutaidon työpaja

Työpaja vahvistaa lasten kriittistä ajattelua tarjoamalla heille konkreettisia keinoja tunnistaa kaupallisia sisältöjä, piiloviestejä, disinformaatiota ja trollausta. Mainosten tunnistamista harjoitellaan työpajassa toiminnallisten ja ikätasoisten tehtävien avulla. Työpaja on sovellettavissa 3–12-vuotiaille.

 

Disinformaatiota, piiloagendoja ja propagandaa -työpaja

Työpajassa pureudutaan vaikuttamisen ja hyvinvoinnin teemoihin toiminnallisen mediakasvatuksen keinoin. Työpajassa harjoitellaan mm. tiedonhakua, faktantarkistusta ja vaalimainosten analysointia. Kokonaisuus soveltuu 13–17-vuotiaille.

 

Zoetrooppipaja

Työpajassa tutustutaan liikkuvan kuvan historiaan esimerkkien ja oman tekemisen kautta. Työpajassa suunnitellaan ja piirretään kaksitoistaosainen liikesarja zoetrooppiiliuskaan, joka kuvataan liikkuvaksi digikameralla. Lisäksi osallistujat tekevät oman thaumatroopin eli ihmekääntyjän. Työpaja sopii kaiken ikäisille.

 

Elokuvan purkupaja

Purkupajoissa käsitellään ennalta katsotun elokuvan juonta ja teemoja keskustelun ja toiminnallisten tehtävien avulla. Purkupajat voidaan räätälöidä sopimaan eri ikäryhmille. Pajat toteutetaan yhteistyössä Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin ja Helsingin Kulttuurikeskuksen kanssa.

 

Mediasatutuokiot

Mediasatutuokion aikana sukelletaan tarinoiden maailmaan eri medioiden välityksellä. Kokonaisuuden lähtökohtana on lastenkirjan tarina, jonka käsittelyn tukena hyödynnetään mm. e-kirjaa, lisättyä todellisuutta ja koodaamista. Tuokion aikana kuunnellaan, jutellaan, leikitään, luetaan kuvia ja pelataan. Mediasatutuokio sopii 3–8-vuotiaille lapsille.

 

Oman elämän dokumentoinnin työpaja

Työpajassa harjoitellaan erilaisten medialaitteiden hallintaa, esiintymisvarmuutta, omiin vahvuuksiin uskomista ja ryhmätyöskentelyä. Työpajassa tutustutaan dokumentaarisen kerronnan muotoihin sekä videotuotannon eri vaiheisiin. Työpajan aikana työstetään ryhmästä riippuen esimerkiksi video-cv:t, lyhytdokumentit tai videoblogi, ja se on suunnattu yli 10-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Mediakasvatuskeskus Metka järjestää lasten ja nuorten työ-pajatoiminnan lisäksi myös aikuisille suunnattua mediakasvatuskoulutusta. Metkan koulutustoiminnan ydin on lasten ja nuorten kanssa toimivien aikuisten, niin ammattikasvattajien kuin vanhempienkin innostaminen mediakasvatukseen.

Metkan koulutukset ovat lähtökohtaisesti opettajien, varhaiskasvattajien, kirjasto- ja nuorisotyöntekijöiden sekä järjestötyöntekijöiden täydennys-koulutusta, mutta niitä voidaan räätälöidä myös muille aikuisten ryhmille sopiviksi.

Metka järjestää myös työpajamuotoisia vanhempainiltoja. Vanhempainilloissa haluamme toiminnallisen mediakasvatuksen keinoin herättää vanhempien kiinnostuksen lasten ja nuorten mediakulttuuria kohtaan.

Rakennamme aikuisille suunnatut koulutukset aina tilaajan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Ota yhteyttä ja kysy lisää tai ehdota aihetta koulutukselle!

Ison Pajan seminaari on koonnut Helsinkiin joka syksy jo vuodesta 1999 asti mediakasvatuksesta kiinnostuneita opettajia sekä kirjasto- ja nuorisotyöntekijöitä. Valtakunnallinen, ajankohtaisia mediakasvatukseen liittyviä teemoja käsittelevä seminaari antaa kasvatustyötä tekeville ammattilaisille uusia työvälineitä ja näkökulmia käytännön työhön. Seminaari toimii myös virkistävänä kohtaamispaikkana kaikille mediakasvatuksesta kiinnostuneille.

Joka vuosi olemme tarjonneet osallistujille myös mahdollisuuden nähdä uusi kotimainen elokuva, joinain vuosina jopa ennakkoensi-iltana. Meillä on ollut ilo saada elokuvantekijöitä luennoimaan seminaarissa katsotun elokuvan tekemisestä ja vastaamaan osallistujien kysymyksiin.

 

Vuonna 2018 seminaari järjestetään 5.–6.10. teemalla “media menee tunteisiin”. Seminaarin yhteydessä vietetään myös Metkan 60-vuotisjuhlavuotta.

Mediakasvatuskeskus Metka pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin ohjelmamuutoksiin.

Seminaarin ilmoittautuminen ja lipunmyynti ovat avoinna.

 

Lapsille ja nuorille suunnattu Minun elokuvani -tapahtuma järjestetään vuonna 2018 jo 30. kerran. Tapahtuma on valtakunnallinen lasten ja nuorten omaa audiovisuaalista kulttuuria edistävä elokuvafestivaali.

Minun elokuvani -tapahtuma nostaa valokeilaan lasten ja nuorten omat elokuvat, joiden kirjo vaihtelee aloittelijoiden teoksista lähes ammattilaistasoisiin elokuviin. Festivaalin näytöksissä elokuva-alan ammattilaiset antavat kirjallista ja suullista palautetta lasten ja nuorten omille elokuville.

Vuosien varrella Minun elokuvani -tapahtumaan ovat lähettäneet elokuviaan  tuhannet nuoret tekijät, joista osa toimii nykyisin elokuva-alan ammatilaisina.

Minun Elokuvani -tapahtuman palautteenantajina on eri vuosina toiminut useita Suomen eturivin ansioituneita elokuvantekijöitä, esim. elokuvaohjaajat Petri Kotwica, Selma Vilhunen, AJ Annila, Saara Cantell, Dome Karukoski, JP Siili, Kiti Luostarinen, Matti Kuortti, Mia Halme, Saara Saarela, Hanna Bergholm, Hanna Maylett ja näyttelijä-ohjaajat Lauri Nurkse, Marjut Komulainen, Mari Rantasila ja Kai Lehtinen sekä animaatio-ohjaaja Kari Juusonen ja animaationtekijä Maria Björklund sekä ohjaaja-käsikirjoittaja Paavo Westerberg.

 

Haluatko sinä saada palautetta elokuvastasi?

Elokuvien tekemiseen kannustava Minun elokuvani -tapahtumamme on maksuton ja avoin kaikille alle 29-vuotiaille elokuvantekijöille. Tapahtumassa  nuoret harrastajat kohtaavat tunnustusta saaneita elokuvaohjaajia.

Tapahtumassa pääset näkemään toisten lasten ja nuorten tekemiä elokuvia ja voit tutustua muihin elokuvaharrastajiin ja elokuva-alan ammattilaisiin.

Minun elokuvani -tapahtumaan osallistuvien elokuvien pituutta, aihetta tai genreä ei ole rajattu. Toivotamme tervetulleeksi mukaan niin opiskelijatyöt kuin aloittelijoiden ensimmäiset elokuvat.

Myös lasten elokuvakerhojen tai -projektien vetäjien on mahdollista saada palautetta lasten ohjaamisesta Minun elokuvani -tapahtumassa.

 

Tapahtuma tarjoaa lapsille ja nuorille:

  • Kirjallisen palautteen omasta elokuvasta
  • Suullisen palautteenantotilaisuuden ja elokuvakatselmuksen
  • Mahdollisuuden verkostoitua elokuva-alan ammattilaisten kanssa

 

Tapahtuman järjestäjät: Mediakasvatuskeskus Metka yhteistyössä Kulttuurikeskus Vernissan kanssa.

Lisätietoja tapahtumasta:

minunelokuvani.fi

https://www.facebook.com/Minunelokuvani

 

 

Yhteistyö ammattikorkeakoulujen kanssa

Minun Elokuvani -tapahtuma järjestää vuosittaisen elokuvakatselmuksen myös elokuva-alaa opiskeleville nuorille. Opiskelijoiden elokuvakatselmuksessa nuoret saavat elokuva-alan ammattilaisilta suullista palautetta omista opiskelijatöistään sekä pääsevät keskustelemaan ammattilaisten kanssa ja luomaan verkostoja tulevaisuutta ajatellen.

 

Vuonna 2017 opiskelijoiden elokuvakatselmus järjestettiin 20.10.2017 ammattikorkeakoulu Arcadassa Helsingissä.

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille!

Hackathon on tapa verkostoitua, esitellä omaa osaamistaan ratkaisukeskeisesti ja päästä sisään alan tulevaisuuden rakentamiseen. Opettajat ja kaikki lasten ja nuorten kanssa työskentelevät, koodarit ja palvelumuotoilijat kisaavat tiimeinä parhaista ideoista. Hyvät tyypit pääsevät tuomaan terveisiä ja kehityshaasteita luokkahuoneista suoraan digitaalisten oppimisalustojen tai oppimispelien tekijöille.

Asiantuntijat ovat tervetulleita kommentoimaan esiin nousevia ratkaisuehdotuksia joko tiimeissä tai mentoreina.

Digialustoja ja pelejä tuottavat yritykset esillä, sparramassa ja valitsemassa parhaita ratkaisuja.

Menetelmänä hackathon-työskentely vahvistaa tiimityötaitoja ja hyödyntää moniammatillista yhteistyötä konkreettisilla ratkaisumalleilla.

Osallistutaan siis kukin omana itsenään. Tilaisuus on maksuton,
sisältäen ruuan ja yhteisen illanvieton.

Tilaa uutiskirje, heitä kehityshaasteesi tai
ilmoittaudu heti mukaan:

tai: meri(a)edtechhack.fi

Metka EdTech Hackathon etsii yhteistyökumppaneita, ota yhteyttä! Meri Seistola, 050-56 343 56

 

Yhteispohjoismainen käsikirjoituskilpailu on avoin kaikille 18-25 -vuotiaille käsikirjoittamisesta kiinnostuneille suomalaisille, norjalaisille ja ruotsalaisille. Kilpailun finaaliin valitaan joka maasta 4 parasta käsikirjoitusta. Finaali on työpajatyöskentelyä, joka  järjestetään Oulun kansainvälisillä lasten ja nuorten elokuvafestivaaleilla marraskuussa.

Lisätietoja kilpailusta ja osallistumisohjeet löytyvät sivulta nosi.fi tai minea(a)nosi.fi

Finaalin ohjelma julkaistaan myöhemmin.

 

Edistämme lasten ja nuorten mediakasvatusta erityisesti elokuvan, mutta myös muun liikkuvan kuvan osalta.