Varhaiskasvatuksen yksi tärkeä tavoite on edistää lasten intoa tutkia ja kokeilla asioita monipuolisissa oppimisympäristöissä. Ihmettelyä, kyselyä ja havainnointia on syytä tukea ja nähdä se myös laaja-alaiseen oppimiseen kuuluvan monilukutaidon alkuna. Monilukutaitoon liittyy monimuotoisten ja moniaististen tekstien käsittelyn lisäksi kyky lukea ympäristöä laajemmin. Se on myös toisten sekä omien tunteiden ja tarpeiden lukemista, vuorovaikutustaitoja ja tilanteiden lukutaitoa. Tutkiva ja utelias mieli sekä monipuolinen lukutaito auttavat pärjäämään elämän erilaisissa toimintaympäristöissä ja muuttuvissa tilanteissa.
Tämä materiaalisivu sisältää valmiin koulutuspolun, joka koostuu lapsiryhmille suunnatuista videotuokioista. Koulutukseen osallistuneille on lisäksi pidetty kasvattajien tapaamisia, joissa kasvattajat ovat itse pysähtyneet omien kokemustensa ja tunteidensa äärelle sekä saaneet keinoja purkaa omaa stressiä.
Tämän sivun lopussa on linkkejä tulostettaviin materiaaleihin. Tunnetaiturimateriaali sisältää Halli-nallen tunnekortit, tunnesäätilakuvat sekä tunnesanoja. Kotitehtävä on suunniteltu jaettavaksi koteihin lapsen ja vanhemman yhteisiin tunteiden tutkimishetkiin. Sitä voi aivan hyvin käyttää kuitenkin myös muissa yhteyksissä.


Nykymaailmassa kohtaamme valtavasti päivittäin erilaisia sisältöjä ja tapahtumia, pyyntöjä ja houkutuksia, joiden parissa on todella tärkeää osata vetää rajoja ja valita, mikä on itselle tärkeää, missä haluaa olla mukana ja mikä edistää oikeasti omaa hyvinvointia. Se on myös sitä, että tunnistaa, milloin pitää painaa jarrua, ehkä kokonaan pysähtyä, vaihtaa suuntaa ja ottaa tilaa itselle ja omille tärkeille jutuille. Nämä kaikki asiat liittyvät myös tunnetaitoihin.
Olet nyt lähdössä tunneseikkailulle, jossa keskitytään leikkiin, kokeiluun, tutkimiseen, erilaisiin aistikokemuksiin sekä erilaisiin kehollisiin vireystilan ja tunteiden säätelykeinoihin. Tunneseikkailulla sanoitetaan, havaitaan ja tutkitaan. Tämä tunneseikkailu pohjaa monilukutaidon käsitteeseen sekä ajatuksiin taidekasvatuksesta, tutkivasta oppimisesta ja tunnetaitojen harjoittelusta. Taidepedagoginen ajattelu korostaa moniaistisuuden ja taiteidenvälisyyden lisäksi myös prosessin merkitystä. Lopputulosta tärkeämpää on siis se, mitä tekemisen prosessin aikana tapahtuu kokemusten ja ajatusten tasolla: millaisia tunteita koetaan, millaista vuorovaikutus on ja millaisia oivalluksia syntyy.

Koulutusosiot





Koulutusosioihin liittyy itseopiskelutehtäviä, jotka koulutukseen osallistuvat tekevät itsenäisesti. Tehtävät jakautuvat luonteensa perusteella kolmeen eri kategoriaan: tarkista, pohdi, kokeile. Kaikki materiaalin osiot avautuvat ja täydentyvät koulutuksen edetessä, samaan tahtiin koulutuspolun edetessä.
Tarkista-osion tehtävät liittyvät valmistautumiseen. Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon kun lähtee toteuttamaan tuokioita lapsiryhmissä?
Pohdi- osion tehtävät liittyvät dokumentoimiseen ja oman oppimisen reflektointiin. Koulutukseen liittyy oman oppimispäiväkirjan tekeminen ja tästä osiosta löydät ohjeet siihen.
Kokeile- osiossa on lisätehtäviä, joita voitte kokeilla yhdessä lasten kanssa.

TULOSTETTAVAT MATERIAALIT


Materiaalin sisällöt: Leena Mela
Materiaalin kuvitus: Roope Lipsanen
Linkit
Avainsanat
Katso myös
Vireystilan ja tunteiden säätely
Hallin ja Uulan tunneseikkailu Tervetuloa mukaan tunneseikkailuun! Halli-nalle ja Uula-kissa kohtaavat tunnesoppakattilan, joka kiehuu kovasti.…
Aistit
Tutkin ja tunnustelen Erilaisiin aistihavaintoihin keskittymällä voimme auttaa itseämme liian haastavasta tunteesta eteenpäin selviämisessä. Aistihavainnot…
Tilaa uutiskirje
Kokeile
Tunnetaitojen oppimisessa tärkeää on toisto ja se, että teemat ja asiat sidotaan osaksi lasten jokapäiväistä…
Artikkeli
Ajan henki on mobiili – entä tulevaisuudessa?
Modernin älypuhelimen voittokulku on merkinnyt mullistusta koko mediakulttuurille. Se ei ole ainoastaan muuttanut sitä, miten…
Tarkista
Ennen etätuokioita Varaa tuokiota varten paikka lattialta, jossa on tarpeeksi tilaa myös liikkua. Tarkista, mitä…
Tuntisuunnitelma
Ajaton tarina
Ajaton tarina -mediatyöpajat tukevat lasten oman äänen kuulumista ja rohkaisevat heitä vaikuttamaan oman elinpiirinsä asioihin.
Lähdetään tunneseikkailulle
Lähdetään tunneseikkailulle Tervetuloa mukaan tunneseikkailulle! Kun lähdetään seikkailulle, tarvitaan kulkuneuvo. Uulalla ja Hallilla on pahvilaatikkoauto.…
Tuntisuunnitelma
Akun ilmeet
Tässä tehtävässä pohditaan tunteiden ilmaisua ja kehollisuutta Aku Ankka -sarjakuvan avulla.
YouTube idealaarina ja video oppimisvälineenä
Videoiden teko on monelle lapselle ja nuorelle tänä päivänä yhä suositumpi harrastus ja monelle jopa…
Tuntisuunnitelma
Animaatioharjoituksia
Animaation tekeminen sopii melkein kaikenikäisille ja opettaa paljon taiteen tekemisestä ja kokemisesta.
Kohti vaikuttavaa videota
On videoita ja on vaikuttavia videoita. Näiden vinkkien avulla johdatat lapset ja nuoret tekemään vaikuttavia…