Tulosta tämä sivu


Oppimateriaalit lasten lyhytelokuviinSuomen elokuvakontaktista on mahdollista vuokrata lyhytelokuvia www.elokuvakontakti.fi .


Mediakasvatuskeskus Metka on tehnyt elokuviin oppimateriaalit, jotka soveltuvat mm. varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen.

Oppimateriaalien esittely ja tavoitteet:

Lyhytelokuvakokonaisuudet käsittelevät tunnetiloihin sisältyviä teemoja kukin omalla tavallaan. Kasvatuksellisessa mielessä on tärkeä pureutua lasten kanssa elokuvien teemoihin työstäen niitä lapselle ominaisin toiminnallisin tavoin; leikkien, tutkien, liikkuen, laulaen ja taiteellisesti työstäen. Materiaalin tavoitteena on ohjata lapsia ja lasten kanssa toimivia aikuisia purkamaan yhdessä elokuvakokemusta keskustellen ja monipuolisen toiminnan avulla. Näin elokuvat eivät jää irrallisiksi kokemuksiksi, vaan linkittyvät mielekkäällä tavalla osaksi lapsen arkea.

Ennen elokuvien katselua kannattaa lasten kanssa tutustua niiden teemoihin etukäteen. Elokuvamateriaalien alussa on vihjeitä, toimintaehdotuksia sekä keskustelunaiheita elokuvien teemoihin liittyen.

Elokuvien katselun jälkeen on hyvä keskustella ensin yhdessä elokuvien herättämistä tunteista. Erilaiset tunne-elämykset ovat lapsen kehitykselle hyväksi, sillä ne kehittävät tunteiden hallintaa. Elokuvien kasvatuksellinen merkitys syntyykin juuri siitä, että katselun aikana heränneiden tunteiden kautta lapset ovat kosketuksissa oman tunnemaailmansa kanssa. Omien tunteiden tunnistaminen, ilmaisu, nimeäminen ja käsittely ovat lapselle tärkeitä tunnetaitoja. Lapselle voidaan esittää esimerkiksi seuraavia tunteisiin liittyviä kysymyksiä katselukokemuksen jälkeen.

  • Mikä oli hauskaa tai hassua elokuvassa? Mikä oli elokuvan hassuin tapahtuma? Mikä sai hymyilemään tai nauramaan?
  • Oliko jotakin surullista? Mikä oli elokuvan surullisin tapahtuma?
  • Itkikö joku hahmoista, miksi?
  • Entä mikä pelotti? Pelkäsikö joku hahmoista, mitä hän pelkäsi? Mikä oli hahmoista pelottavin?
  • Oliko joku hahmoista vihainen, miksi?
  • Oliko joku onnellinen tai iloinen, miksi?
  • Mikä oli elokuvassa kaunista? Oliko jotakin rumaa tai ällöttävää?

Erilaisia tunnetiloja voidaan tehdä näkyviksi ilmeillä ja eleillä. Miltä näytät, kun olet onnellinen, iloinen, vihainen, surullinen, innostunut, yllättynyt yms.? Isompien lasten kanssa (5-6v.) voi myös piirtää kuvia eri ilmeistä ja tunnetiloista. Tunnetilapiirroksilla ja ilmeillä voi leikkiä erilaisia arvuutteluleikkejä. Lapsi valitsee jonkin tunnetilan ja esittää sitä ilmein ja elein. Muut arvaavat, mikä tunne on kyseessä. Tai muut voivat yrittää arvata, mitä tunnetta lapsi on piirroksessaan kuvannut. Ilmeiden harjoittelussa kannattaa käyttää apuna peilejä.

Nykyään on markkinoilla monenlaisia mediaan liittyviä leluja. Pyytäkää lapsia tuomaan niitä mukanaan hoitopaikkaan, päiväkotiin tai kouluun. Varsinkin pojille suunnatuissa leluissa on hahmoilla hurjia ja pelottavia ilmeitä ja tytöille suunnatuissa hahmoissa puolestaan kauniita, lempeitä, ystävällisiä, keimailevia ja iloisia ilmeitä. Vertailkaa lasten kanssa näiden lelujen tunnetiloja. Yrittäkää matkia näitä ilmeitä. Lasten kanssa voidaan myös keskustelun avulla kyseenalaistaa stereotyyppistä lelutarjontaa.

Nämä animaatiot voivat innoittaa tekemään myös omia animaatioita lapsiryhmässä. Ystävyysaiheisen materiaalin lopussa on annettu vinkkejä animaatioiden toteutukseen lasten kanssa.
Ystävyys-teema sisältää seuraavat elokuvat:
1. Käytöskukka: Ystävyys
2. Emilia: Emilia ja onni.
3. Turilas ja jäärä: Ensilumi
4. Myyrän aarre
Kaikki ystävyys-teeman elokuvat ovat suomalaisia animaatioita vuosilta 1967 - 2001. Ne käsittelevät ystävyyttä, asioiden jakamista ja toisista välittämistä.

Ystävyys-teeman oppimateriaali


Ennakkoluulo-teema sisältää seuraavat elokuvat:
1. Turilas ja jäärä: Liftari
2. Keltaisen kirahvin eläintarinoita: Varpusherra
3. Prepula: Jäniksen ja siilin kilpajuoksu
4. Yövuoro
Kaikki ennakkoluulo-teeman elokuvat ovat suomalaisia animaatioita vuosilta 2001–2004. Ne käsittelevät erilaisuutta, toisten huomioimista ja hyväksymistä, erilaisia elämäntapoja ja niiden yhteensovittamista. Elokuvissa ”pohditaan” sitä, miten ennakkoluulot voivat vaikuttaa suhtautumisessa toisiin ja miten ennakkoluulot voi voittaa.

Ennakkoluulo-teeman oppimateriaali


Mitä onni on -teema sisältää seuraavat elokuvat:
1. Prepula: Ukko ja Akka
2. Ernesti: Ernesti junamatkalla
3. Keltaisen kirahvin eläintarinoita: Kissa ja kuu
4. Tohvelisankari.
Kaikki Onni-teeman elokuvat ovat animaatioita (Suomi, Tanska, Saksa) vuosilta 1985 - 2004. Niissä kuvataan onnea, onnellisuutta ja onnen löytämistä tai sen saavuttamista.

Onni-teeman oppimateriaali

Sylistä Syliin Oppimateriaali

Sylistä syliin on Marika Väisäsen käsikirjoittama ja ohjaama 15 minuuttinen dokumentti, joka kertoo yhdeksänvuotiaasta Oonasta. Oonan vanhemmat ovat eronneet ja Oona matkustaa joka toinen viikonloppu äitinsä luota Jyväskylästä isänsä luo Tampereelle. Elokuvan on tuottanut Liisa Juntunen. Kinotar 2008.

Tämän tehtäväpaketin avulla opettaja voi käsitellä elokuvaa luokkansa tai ryhmänsä kanssa. Tehtävistä voi poimia toteutettavaksi yhden tai useampia. Tehtävät on suunnattu 6-10-vuotiaille.

Tehtäväpaketin ovat tehneet Mediakasvatuskeskus Metkan mediapedagogit Saara Takanen, Anu Ruhala ja Elina Liljeblad.

Skidisti-oppimateriaalit
Oppiamteriaali - Gorilla
Oppimateriaali - Kosminen kulkuri
Oppimateriaali - Päivänsankari
Oppimateriaali - Superman
Oppimateriaali - Treenilaji
Oppimateriaali - Veeti ja pavunvarsi